Schilderwerk in de winter? Wanneer wel en niet?

Uw woning schilderen in de winter

De winter doet weer haar intrede. Heeft u een muur die is gaan bladderen, schilferen of scheuren en wilt u deze opnieuw beschilderen? Dan vraagt u uzelf vast af of schilderen in de winter mogelijk is. Of kunt u toch beter wachten tot het voorjaar? In dit blog vertellen wij u meer over schilderen in de winter. Is dit wel of niet mogelijk? En zo ja, wanneer? Lees snel verder en ontdek meer!

Wanneer moet ik wel/niet schilderen

Allereerst is het zeker mogelijk uw muur in de winter te schilderen. Het is echter niet verstandig uw kwast op te pakken wanneer er een hoge luchtvochtigheid is of wanneer het begint te vriezen. De kans is dan namelijk groot dat uw verf mat wordt. Hierdoor droogt de verf niet goed op. Begint de dauw, dan heeft u nog enkele uren om schilderwerk te verrichten. Wij raden u aan altijd winterverf van een professioneel merk te kiezen. Deze hoeft dan niet extra verdunt te worden. Bij de veelal gebruikte alkydverf is het zo dat deze bij koud weer verdikt en u deze lastiger kunt verwerken. Kies er daarom voor de droge ondergrond van uw muren eerst te gronden met speciale grondlak. Meng deze in uw uiteindelijke afwerkkleur, zodat u de muur in het voorjaar geheel kunt beschilderen.

Schilderwerk binnenshuis

Wenst u binnen in uw huis schilderwerk te verrichten? Dat is zeker mogelijk. Houd er echter wel rekening mee dat de kilte ervoor zorgt dat het lastiger luchten is. Veelal worden alkydverven op terpentinebasis gebruikt voor het verven van een muur. Echter raden wij u een acrylverf op waterbasis aan. Deze verf biedt u namelijk vele voordelen. De verf vergeelt minder snel en na aanbrengen geniet u nog jaren van uw mooie verfkleur. Wist u ook dat deze verf minder ongezond is en deze geen nare lucht in huis verspreidt?

Is alkydverf in de winter aan te raden?

In de vorige alinea vertelden wij u wat meer over acrylverf. Alkydverven worden echter veelvuldig gebruikt. Hoe komt dit? Deze verfsoort is in tegenstelling tot acrylverf makkelijker verwerkbaar. De verfsoort dekt beter en garandeert u een gladder eindresultaat. Ook deze verf levert u vele voordelen op. Wel is het van belang in uw achterhoofd te houden dat het drogen van deze verf zeer langzaam gaat in de winter.

Maak de keuze voor de beste verfsoort voor u

Kortom, schilderen in de winter kan zeker! Welke verfsoort kiest u? Houd rekening met de luchtvochtigheid en eventuele vorst. Neem bij een hoge luchtvochtigheid uw kwast niet in de hand en schilder ook niet wanneer het vriest. Kiest u ervoor eerst met acrylverf uw muur te beschilderen? Of wilt u direct uw muur goed dekken met alkydverf? U kunt het beschilderen van uw woning uiteraard ook overlaten aan een ervaren schildersbedrijf. Aannemersbedrijf Dudok is actief als winterschilder en biedt in de wintermaanden aantrekkelijke kortingen!